Inzameling actie voor familie De Haas “ze zijn alles kwijt”

Andijk – Een felle brand heeft in twee etappes de oude stolp van de familie De Haas aan de Rikkert in Andijk verwoest. Zaterdagochtend vroeg brak de brand uit, maar nadat de brandweer aanvankelijk de zakken onder controle had, bleek smeulend vuur onder het rieten dak toch fataal voor de familie.

Voor Wouter de Haas voltrok zich niet alleen het drama dat het ouderlijk huis in een vlammenzee veranderde: hij had op de zolder van de stolp een eigen verzameling reptielen. Zijn pogingen om de beesten nog te redden, bleken vergeefs. De brand werd even na vijf uur ontdekt door Wouter zelf. Die zorgde er in de eerste plaats voor dat zijn broer en moeder snel werden gewekt en zich in veiligheid konden brengen. Daarna was de brandweer er snel bij. ,,Ik begrijp er niks van”, vertelt hij terwijl de vlammenzee steeds hoger oplaait. ,,Eerst zeiden ze me dat de brand onder controle was. En toen gebeurde dit.“
Terwijl het vervreemdende geluid van vallende dakpannen boven het gebulder en gekraak van de vuurzee uit komt, rest de familie De Haas en de toegestroomde Andijkers niets anders dan toe te kijken hoe de brandweer zich op de stallen en loods naast de stolp concentreert. Weliswaar wordt ook vanaf de hoogwerker geblust, maar al snel is duidelijk dat de oude boerderij reddeloos is. De stolp hoorde bij het loonbedrijf K. de Haas en zn. Omdat een deel van de loodsen een asbest dak heeft, verschoof de aandacht van de brandweer naar die gebouwen.

Lees ook: Woningbrand legt woning in de as

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Lees meer via NHD.nl

Reacties